Zamieszczone przez natash
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Kur*** :evil:
Kutasow ze stacji benzynowych ktorzy chca byc "pomocni" i myja szyby i reflektory to nalezy pozadnie pogonic i ojebac.
Stanalem jakis m-c temu na Shellu. Przyszedl mily pan z obslugi, sam mi zatankowal. Poszedlem zaplacic, wracam i co widze? Gosciu mi "myje" szyby i reflektory takim badziewiem co to lezy przy dystrybutorach. Popatrzalem dookola i mowie sobie, ze chyba nic mi nie porysowal. Pojechalem.
Wczoraj juz bylo na tyle cieplo, ze sam umylem auto. Co widze? Nad tylnimi lampami na klapie bagaznika mam takie rysy, ze chu* mnie strzela :evil:
Megs UC znacznie pomogl, ale wkur*** pozostaje. Nastepnym razem kaze obsludze wypier*** od mojego auta. Sam sie wszystkim zajme.
Sie czlowiek stara i dba, a tu napatoczy sie jakis mondziol.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
No właśnie myślałem o czymś do usuwania smoły, co polecicie?
Co do plastyków zewnętrznych to też czekam na rady, bo raczej woskiem niema co tego traktować...?
Do środka używałem pianek do plastyków lub chusteczek do wnętrza i do skóry, bo zapomniałem, że takowe posiadam.
Lekkościerny środek do lakieru? Co masz na myśli? Glinkę?
Komentarz
-
-
Smoła => Citrus Tar and Glue Remover, niekoniecznie musi być tak firma. Możesz iść do OBI i kupić benzynę ekstrakcyjną.
Czyszczenie glinką => to jest też podstawa jeżeli chcesz położyć jakiś lepszy wosk. Jeżeli masz taki w płynie z marketu to możesz sobie darować glinkę bo i taki wosk niewiele daje.
Plastiki wnętrza => Poorboys Natural Look, chociaż powiem że mleczko autolandu z Auchana sprawuje sie też nieźle a kosztuje 10zł.
Plastiki zewnętrzne => Valet Pro Dionysus Trim Glitz, środek drogi ale ładnie konserwuje. 303 Aerospace Protectant <= tańszy, także jest OK.
Środek lekkościerny to myślałem o Megs Ultimate compound, czy swirlx. Analogicznie są środki innych firm, wiec nie chce aby to była jakaś agitacja.
Zobaczysz jak swoją pracą i zabawa z tymi środkami możesz odnowić wygląd auta bez polerki mechanicznej! Po prostu bajka :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
To ja Wam opowiem ciekawostkę.
Dzisiaj wsiadam do auta a moja żona mówi, popatrz na sąsiada jak się auto myje, ja patrze a ten szmatą dociera, norma. Ale nie On najpierw pluje na auto a potem flegme rozciera na samochodzie, i tak co minuta moze krócej pluł na auto, CHRYSLER GRAND VOYAGER, się jeba***ec napluje :diabelski_usmiech
I co najważniejsze, po taniości :szeroki_usmiech__________________________________
Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GuguśTo ja Wam opowiem ciekawostkę.
Dzisiaj wsiadam do auta a moja żona mówi, popatrz na sąsiada jak się auto myje, ja patrze a ten szmatą dociera, norma. Ale nie On najpierw pluje na auto a potem flegme rozciera na samochodzie, i tak co minuta moze krócej pluł na auto, CHRYSLER GRAND VOYAGER, się jeba***ec napluje :diabelski_usmiech
I co najważniejsze, po taniości :szeroki_usmiechNastępna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashCo do plastyków zewnętrznych to też czekam na rady, bo raczej woskiem niema co tego traktować...?
Do plastików zewnętrznych polscam 303 Aerospace - bardzo ładnie wyciąga naturalna czern i dobrze chroni nie zostawiając tłustego filmu.
Zamieszczone przez natashDo środka używałem pianek do plastyków lub chusteczek do wnętrza i do skóry, bo zapomniałem, że takowe posiadam.
Do czyszczenia używam Zymola Vinyl Cleaner i naprawdę ładnie działa
Do dressingu polecam natural schine od Megsa.
Zamieszczone przez natashLekkościerny środek do lakieru?
Zamieszczone przez natashCo masz na myśli? Glinkę?
[ Dodano: Pon 05 Mar, 12 11:00 ]
Zamieszczone przez GuguśDzisiaj wsiadam do auta a moja żona mówi, popatrz na sąsiada jak się auto myje, ja patrze a ten szmatą dociera, norma. Ale nie On najpierw pluje na auto a potem flegme rozciera na samochodzie, i tak co minuta moze krócej pluł na auto
[ Dodano: Pon 05 Mar, 12 11:06 ]
Zamieszczone przez natashA czy wosk jest różnych konsystencji, myślałem, że tylko w płynie...
Praktycznie wszystkie porządne woski sa w formie stałej, czyli pasty, którą aplikatorem nanosisz na lakier. w zalezności od radzaju wosku różni sie również długośc przebywania wosku na lakierze do chwili jego splerowania.
Woski dzielimy na naturalne (z duzą zawartością natruralnego wosku z liści palmy carnauba) i sztuczne (sealenty).
Z reguły woski naturalne poleruje się tuż przed ich całkowirtym wyschnięciem. Woski sztuczne pozostawia się na lakierze aż do momentu całkowitego wyschnięcia (z reguły ok. 25-30 min) i dopiero wtedy poleruje.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashCo to znaczy?
Dressing - za pomocą odpowiednich kosmetyków wyciaga sie z plastiku odpowiedni kolor i jego głebię i zabepziecza przed osiadaniem kurzu.
Zamieszczone przez natashZnak zapytania oznaczał co to daje i po co się tego używa?
Zamieszczone przez natashCo taniego i dobrego proponujecieCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashWidzę są wersję Soft, Medium, Regular... jakie różnice w praktycznym użyciu?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Wybiorę chyba medium.
A teraz co robić po kolei?
1. Mycie smoły z lakieru - benzyna ekstrakcyjna
2. Mycie wstępne - karcher i szampon
3. Glinkowanie - Bilt Hamber wygląda na dobrą opcję
4. Mycie właściwe - karcher i szampon
5. Zabezpieczenie plastyków zew. - 303 Aerospace Protectant
6. Woskowanie - Turtle WAX :P, bo jest na stanie
7. Polerowanie
Wnętrze to nie pamiętam, ale mam środki do plastyków i skóry. Co do aulfelg to mam środek do ich wyczyszczenia, czytałem że można tez użyć glinki, a potem czym najlepiej je zabezpieczyć i nadać im połysku?
I to chyba byłoby na tyle, niech tylko w weekend będzie pogoda
Komentarz
-
Komentarz